ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Στη γύρω περιοχή

ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδρομή στην γύρω περιοχή, σε απόσταση μόλις 15 χλμ. είναι το μαντείο των Δελφών.

Οι Δελφοί, ο «ομφαλός της γης” κατά την αρχαιότητα, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Παρνασσού και έχει χαρακτηριστεί ως μνημειο της Unesco.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας εστειλε δύο αετούς από τα άκρα του κόσμου για να βρουν το κέντρο της γης. Οι αετοί συναντήθηκαν στους Δελφούς που θεωρείται ο ομφαλός της γης.
delfoi4.jpg
osios-loukas.jpg

ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

Η ιστορική Μονή Οσίου Λουκά απέχει 40 λεπτά οδικώς από τα MontValley Chalets. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα.

Η Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. σε γραφική πλαγιά, στους δυτικούς πρόποδες του Ελικώνα, κάτω από την ακρόπολη της αρχαίας Στείριδας. 

ierousalim_2.jpg

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού σε ένα πανέμορφο τοπίο μέσα στα έλατα και τα πλατάνια και πολύ κοντά (περίπου 5χλμ)  στο χωριό Δαύλεια Βοιωτίας, δεσπόζει ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της περιοχής, η  Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή «Γερσαλή», στην οποία τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στη μονή μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το μοναδικό τοπίο τόσο του εσωτερικού περίβολου της μονής με τους περίτεχνους και καλοφροντισμένους κήπους  όσο και της εξωτερικής φυσικής ομορφιάς  με τις απότομες πλαγιές του Παρνασσού που αγκαλιάζουν το μοναστήρι και το πυκνό δάσος από έλατα που εκτείνεται μπροστά του.
Τηλ: 22610-52230

Πηγή: http://onparnassos.gr

ΙΤΕΑ - ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Η Ιτέα βρισκεται σε απόσταση 35χλμ από τα MontValley Chalets. Από την παραλία, μπορεί κανείς να διακρίνει το Γαλαξίδι (ή Γαλαξείδι) και την Πελοπόννησο. Το όνομά της η πόλη το πήρε από μια ιτιά, όπου ήταν και η μοναδική στην περιοχή, δίπλα στην οποία ανάβρυζε πηγή. Μάλιστα, σήμερα ο κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούν Ιτιά και όχι Ιτέα.

Σε κοντινή απόσταση, μόλις 30΄οδικώς από την Ιτέα, βρίσκεται το γραφικό και παραθαλάσσιο Γαλαξίδι. Το μεγαλύτερο μέρος, αποτελείται από αρχοντικά, πολύχρωμα σπίτια, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι, ως κοσμογυρισμένοι ναυτικοί, έφερναν τεχνίτες αλλά και οικοδομικά υλικά από το εξωτερικό.

galaxidi.jpg

ΟΡΥΧΕΙΟ VAGONETTO

Στο 51ο χλμ Ε.Ο. Λαμίας – Άμφισσας νότια της Γραβιάς βρίσκεται το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας.

Μία από τις στοές που είχαν διανοιχθεί για την υπόγεια εκμετάλλευση του βωξίτη, η στοά 850, έκλεισε το 1972 λόγω εξάντλησης του ορυκτού. Μετά από 26 χρόνια «σιωπής» η στοά μετασκευάστηκε σε χώρο επίσκεψης έτσι ώστε το κοινό να μπορέσει να μάθει την ιστορία του βωξίτη.

Από το Σεπτέμβριο του 2003 το vagonetto, δηλαδή το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι για τη μεταφορά βωξίτη, μεταφέρει τους επισκέπτες στην αρχή της διαδρομής και η ξενάγηση στον κόσμο των μεταλλωρύχων αρχίζει.
Πηγή: http://onparnassos.gr

Τηλ: 22650 78819, 22650 28826
website: http://www.vagonetto.gr

img_4536.jpg
montvalley-hotel